Meteorologia

Alemanya:

Alemanya es troba en les latituds mitjanes-altes de l'hemisferi nord i a l'oest del gran continent euroasiàtic. Així doncs, li correspon un clima fred i humit, però el corrent del Golf endolceix els climes d'aquesta part d'Europa dotant-la d'un clima temperat i humit. 

Es tracta del clima marítim de la costa oest, encara que a la regió aquest del país comença la transició cap al clima continental, apareixent un clima continental humit. Els centres d'acció que li afecten són el front polar, durant la major part de l'any, i que porta masses d'aire de tipus polar marítim, fredes i humides, l'anticicló de les azores, la influència de les quals es nota un o dos mesos a l'estiu, que porta masses d'aire de tipus tropical marítim, càlides i humides, i l'anticicló siberiano, que arriba en els mesos centrals d'hivern i que porta masses d'aire polar continental, molt fredes i seques, però que en contacte amb les masses d'aire marítim provoca grans nevades.

Les temperatures mitjanes a Alemanya són fresques. La mitjana anual és d'uns 9 ºC, amb una amplitud tèrmica d'entre 15 i 20 ºC. El mes més fred és gener, la temperatura mitjana del qual oscil·la entre -6 ºC i 1 ºC. El mes més càlid és juliol amb temperatures mitjanes que varien entre 16 ºC i 20 ºC. Les regions més càlides són les de la costa del nord, ja que noten la influència del mar, i per tant del corrent càlid del Golf. Les regions centrals i del sud són notablement més fredes, i el seu clima més continentalizado, a causa de la llunyania del mar i a una major altitud.

Les precipitacions són altes. S'aconsegueix mitjanes d'uns 1.980 mm a l'any, bona part d'ells en forma de neu. L'època més plujosa és l'estiu, a causa de l'arribada de masses d'aire humides de tipus tropical que es refreden ràpidament en aquesta latituds. 

Àustria:

El clima a Àustria varia amb l'altitud, la localització en relació al predomini de les masses d'aire atlàntiques i mediterrànies, i a la presència de certs vents locals. 

Les regions muntanyenques estan sotmeses parcialment als efectes moderadors de l'Atlántico i reben més precipitacions que les terres baixes de l'est, subjectes a les influències continentals. 

La primavera i la tardor són normalment temperats en tot el país. Els estius són curts, amb temperatures suaus. Els hiverns, freds i sovint rigorosos, duren al voltant de tres mesos a les valls, on normalment es produeix l'anomenat efecte foehn, consistent que els vents secs i càlids procedents del sud, que descendeixen pels vessants de sotavent de les cadenes muntanyenques i fan ascendir l'aire humit per sobre d'aquestes, originen una ràpida elevació de les temperatures, boires humides i desglaços sobtats que poden provocar perilloses allaus de neu. 

La temperatura mitjana anual oscil·la entre els 6,7 ºC i els 8,9 °C en tot el país.La precipitació mitjana oscil·la entre els 1.000 i els 1.300 mm anuals, encara que se situa entre els 1.500 i els 2.000 mm en algunes valls de l'interior.

Itàlia:

A Itàlia hi ha diferències climàtiques notables entre el nord i el sud: les característiques varien en funció de la zona en què ens trobem. 

En el nord (la part compresa entre els Alps i els Apenins toscoemilianos), el clima és sever: els hiverns són molt freds i els estius, molt càlids, amb alts nivells d'humitat. 

En el centre, comprès aproximadament entre Ligúria i la zona de Roma, el clima és temperat i la diferència de temperatura entre l'estiu i a l'hivern és inferior a la qual es dóna en el nord. El període fred és més breu i menys intens que en el nord i l'estiu és més llarg, però no sol haver-hi la xafogor que afecta a les ciutats septentrionals, gràcies a l'acció mitigadora del mar, que aconsegueix gairebé tota la zona. 

En el sud i a les illes, l'hivern mai és molt rígid, i a la tardor i primavera hi ha temperatures properes a les quals es donen a l'estiu en altres zones d'Itàlia.

Temperatures Mitjana: 
A Itàlia les temperatures varien molt, depenent de la latitud i la zona del país (nord, centre o sud). 


Fet per Natàlia Gorriz i Neus Egea
 
Comments